Mokradła a zanieczyszczenia rolnicze #3
Rolnicy-praktycy. - webinar 28.02 o 10:30
Zapraszamy do udziału w kolejnym bezpłatnym webinarze dotyczącym ograniczenia spływu zanieczyszczeń z terenów rolniczych poprzez wykorzystanie rozwiązań opartych o naturalne metody, jakimi są m.in. strefy buforowe.
Będą mieli Państwo unikalną okazję posłuchać rolników, którzy w swojej praktyce stosują bagienne strefy buforowe!
O strefach buforowych usłyszą Państwo z perspektywy:
- rolnika konwencjonalnego
- rolniczki ekologicznej
- organizacji pozarządowej zajmującej się ochroną środowiska.
Spotkanie odbędzie się na platformie zoom, 28.02.2023 (wtorek) w godzinach 10:30-12:30.
Aby wziąć udział w webinarze, prosimy o wypełnienie formularza.
Webinar organizowany jest w ramach projektu Bagienne strefy buforowe.
Naszymi gośćmi będą rolnicy-praktycy, którzy w swoich gospodarstwach posiadają strefy buforowe, a także wprowadzają inne przyjazne środowisku praktyki rolnicze. Oboje prelegenci zostali uhonorowani nagrodą Rolnika roku Morza Bałtyckiego przyznawaną przez WWF rolnikom za wzorowe wykorzystanie zrównoważonych praktyk rolniczych w celu ograniczenia spływu składników odżywczych do zlewni Morza Bałtyckiego.
PLAN:
- Oparte o naturalne metody rozwiązania sprzyjające retencji i zapobiegające spływowi biogenów - praktyka w gospodarstwie rolnym, Patryk Kokociński
- Obligatoryjne działania w gospodarstwie ekologicznym sprzyjające retencji i zapobiegające spływowi biogenów z punktu widzenia praktyka. Marta Żerańska
- Zatrzymywanie wody na torfowiskach – praktyki OTOP w ochronie ptaków krajobrazu rolniczego. Bogumiła Błaszkowska i Krzysztof Stasiak
Wideo z pierwszego webinaru dotyczącego roli stref buforowych w ograniczaniu zanieczyszczeń jest dostępne tutaj.
Wideo z drugiego webinaru, dotyczącego technicznych rozwiązań, programu azotanowego oraz wspólnej polityki rolnej: tutaj.
Jeżeli są Państwo zainteresowani otrzymywaniem informacji o podobnych wydarzeniach- webinarach, konferencjach lub publikacjach - zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Zapraszamy także do śledzenia strony internetowej oraz kanałów w social mediach.